24 August 2026

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με 4 υλικά (ζουμερή & τυρένια)

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με 4 υλικά (ζουμερή & τυρένια)

Αν θέλεις κάτι εύκολο, ανάμεσα σε πίτα και σουφλέ, αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο είναι ακριβώς αυτό. Μόλις 4 υλικά, χωρίς φύλλο και χωρίς αλεύρι, με ζουμερό εσωτερικό και χρυσαφένια τυρένια κρούστα.

Γιατί δουλεύει

  • Στύβουμε καλά το κολοκύθι: έτσι το μείγμα δεν νερώνει και η κολοκυθόπιτα κόβεται σωστά.
  • Τα αυγά δένουν τα υλικά: γι’ αυτό δεν χρειάζεται ούτε αλεύρι ούτε φύλλο.
  • Η φέτα και η μοτσαρέλα κάνουν τη διαφορά: η φέτα δίνει γεύση και η μοτσαρέλα λιώνει, δημιουργώντας ωραία χρυσαφένια κρούστα.
  • Χρησιμοποιούμε μικρό πυρίμαχο σκεύος: για να αποκτήσει σωστό ύψος και να παραμείνει ζουμερή.

Πώς να το σερβίρεις

Σέρβιρέ τη ζεστή ή χλιαρή, μαζί με γιαούρτι ή τζατζίκι και μια απλή σαλάτα με ντομάτα και αγγούρι. Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω είναι αρκετό.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να την κάνω χωρίς να στύψω το κολοκύθι;

Καλύτερα όχι — αν μείνει υγρασία, η κολοκυθόπιτα θα βγει νερουλή και θα αργήσει να σταθεροποιηθεί. Στύψ’ το όσο πιο καλά μπορείς.

Γίνεται να αντικαταστήσω τη μοτσαρέλα;

Ναι. Βάλε οποιοδήποτε τυρί που λιώνει (π.χ. κασέρι ή γκούντα). Στόχος είναι να κάνει κρούστα και να δώσει ελαστικότητα.

Μπορώ να βάλω παραπάνω κολοκύθι;

Μπορείς, αλλά μόνο αν το στύψεις πολύ καλά. Αλλιώς θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο και μπορεί να “κάτσει” στη μέση.

Πώς τη φυλάω;

Στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο, μέχρι 2–3 μέρες. Ζέστανε 5–8 λεπτά στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι για να ξαναζωντανέψει η κρούστα.

Μπορώ να την ψήσω σε μεγαλύτερο ταψί;

Ναι, αλλά θα βγει πιο λεπτή και θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο. Παρακολούθησε το χρώμα και το “τρέμουλο” στο κέντρο — να είναι σταθερή, όχι υγρή.

Μια απλή καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα με 4 υλικά, χωρίς φύλλο και χωρίς περιττή διαδικασία. Ιδανική για ένα εύκολο γεύμα ή για να αξιοποιήσεις τα κολοκύθια που έχεις στο ψυγείο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με 4 υλικά (ζουμερή & τυρένια)

Recipe by Πέτρος Μαούνατζης
Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία
Μερίδες

4

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας

30

λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος

40

λεπτά

Συστατικά

  • 4 αυγά

  • 1 κολοκύθι, περίπου 300 γρ.

  • 80 γρ. φέτα

  • 70 γρ. τριμμένο τυρί που λιώνει, ιδανικά μοτσαρέλα

Οδηγίες

  • Τρίβουμε το κολοκύθι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβουμε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά.
  • Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το κολοκύθι και τη φέτα θρυμματισμένη. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε από πάνω με την τριμμένη μοτσαρέλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν την κόψουμε.
About Author

Πέτρος Μαούνατζης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Translate »