16 June 2024

Η ιστορία της Φανουρόπιτας και η ευχή της….

Η ιστορία της Φανουρόπιτας και η ευχή της….

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι εκκλησίες γεμίζουν με αυτές τις γλυκές νηστίσιμες πίτες, στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Όλες οι νοικοκυρές εκείνη την μέρα μπαίνουν στην κουζίνα και φτιάχνουν φανουρόπιτες, ο Άγιος Φανούριος μας φανερώνει πάντα ποιος είναι ο δρόμος του θελήματος του θεού και να μας φωτίζει τα μονοπάτια της ζωής μας.

Η φράση ” Άγιε μου Φανούριε….Φανέρωσε το” είναι μια ευχή που τάζουμε στην χάρη του, πίτα ή κερί γιατί για τους περισσότερους ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά. Ο κάθε άνθρωπος του ζητάει αυτό που έχει ανάγκη και εκείνος πάντα το φανερώνει… Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ακόμα και σήμερα τα ανύπαντρα κορίτσια πηγαίνουν με την φτιαγμένη πίτα στην εκκλησία με πίστη ότι θα τους φανερώσει τον σύντροφο της ζωής τους.

Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα.Ο αμετανόητος χαρακτήρας της, την έστειλε στην κόλαση, όσο και αν προσπάθησε ο γιος της να την σώσει η κακία της δεν τον άφησε. Έτσι σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για να “συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου”. Αυτό το έθιμο όμως είναι ελάχιστα διαδεδομένο.

Ο Άγιος Φανούριος είναι αναμφίβολα μια άγια, σημαντική νεανική μορφή, που ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης, γιατί δεν τιμάται απλώς σε μια μόνον ημε­ρομηνία, αλλά η πίστη των χριστιανών κά­νει συχνά τη γνωστή φανουρόπιτα.

Η φανουρόπιτα φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά. Χρησιμοποιούμε πάντα μονό αριθμό. Γιατί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της ορθόδοξης εκκλησίας.

Κάθε χρόνο παραμονή του Αγίου Φανουρίου το σπίτι μας γεμίζει με αρώματα , κανέλα, γαρίφαλο…και πάντα καθώς φτιάχνουμε την φανουρόπιτα και διαβάζουμε την παρακάτω ευχή προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, χωρίς ευχή η φανουρόπιτα σου θα είναι ένα απλό κέικ….Πάμε να διαβάσουμε την ευχή και να του ζητήσουμε για φέτος να μας φέρει εκείνες τις παλιές καθημερινές μέρες που ήταν γεμάτες από ζωή , γεμάτες ανεμελιά και ελευθερία, χωρίς μάσκες , χωρίς φόβο….Καλή δύναμη σε όλους…

Φανουρόπιτα

ΕΥΧΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,
ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα
πλουσιοπάροχος χορηγός,
ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,
η ελπίς των απηλπισμένων,
η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα
και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,
εις δόξαν σήν και τιμήν
του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ,
τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,
πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,
δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,
οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,
ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι
το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,
πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,
του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,
του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν!

Φανουρόπιτα|Χωρίς ζάχαρη

Φανουρόπιτα με 9 υλικά Χωρίς ζάχαρη , με αρώματα κανέλας , γαρύφαλλο και πορτοκάλι να γεμίσει το σπίτι θετική αύρα και ενώ ψήνεται να μοσχοβολήσει η γειτονιά . Το σημαντικότερο δε όλης της υπόθεσης είναι ότι θα την απολαμβάνεις χωρίς ζάχαρη με την ίδια ακριβώς γεύση ….Πριν την φτιάξεις μην ξεχάσεις να διαβάσεις την ευχή …

Δες το βίντεο εδώ….


Φανουρόπιτα|Χωρίς ζάχαρη

Φανουρόπιτα

About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

3 Comments

  • Εξαιρετική συνταγή τέλεια η παρουσίαση!Συγχαρητήρια Πέτρο!!!

    • Σας ευχαριστούμε

  • […] θα είναι ένα απλό κέικ….Πάμε να διαβάσουμε την ευχή (θα την βρεις εδώ….ευχή φανουρόπιτας) και να του ζητήσουμε για φέτος να μας φέρει εκείνες […]

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »