Φακές Παραδοσιακές
Οι φακές είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιέργησε ο άνθρωπος, σχεδόν συγχρόνως με το κριθάρι και το σιτάρι. Οι αρχαιολογικές αναφορές τοποθετούν χρονολογικά τη φακή στην παλαιολιθική και μεσολιθική εποχή, στην περιοχή της Συρίας και της Ιεριχούς της Παλαιστίνης. Αργότερα, εντοπίζεται και σε περιοχές της Μικράς Ασίας.
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται όμως εύκολα από τον οργανισμό. Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται η κατανάλωση μιας πηγής βιταμίνης C μαζί με τις φακές, όπως σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, ή χυμός λεμονιού.
Αντίθετα ο συνδυασμός της φακής με πηγές ασβεστίου, όπως το τυρί, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Ένας θησαυρός στο πιάτο μας με απλά βήματα, πάμε μαζί να γεμίσουμε τον οργανισμό μας υγεία, χωρίς πολύ κόπο αλλά με μεγάλη νοστιμιά… όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά μου…με αγάπη!!!
Φακές Παραδοσιακές
Κατηγορία: ΌσπριαΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια4
μερίδες1
hour–
kcalΣυστατικά
500γρ Φακές
1 μεγάλο Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
2 κομμένα καρότα
Αλάτι
Πιπέρι
1 1/2 λίτρο Ζωμό λαχανικών
2 Φύλλο δάφνης
Οδηγίες
- Πλένω τις φακές και τις σουρώνω. Σοτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτω τα καρότα, τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο κομμένο κομματάκια, ανακατεύω για 4 λεπτά, ρίχνω τις φακές, σοτάρω όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
- Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και αφήνω για 35 με 40 λεπτά (αναλογα την φακή) να βράσουν. Προσθέτω νερό αν χρειαστεί, αποσύρω από τη φωτιά αφού χυλώσουν. Σερβίρω με ξύδι…. Εγώ την αγαπώ χωρίς!!!
Καλή επιτυχία!!!