20 April 2024

Κουλουράκια Θεσσαλονίκης με ταχίνι

Κουλουράκια Θεσσαλονίκης με ταχίνι

Καθιερώθηκε με την ονομασία κουλούρι Θεσσαλονίκης γιατί άρχισε να παρασκευάζεται στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίνη.

Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη (κολλίκιον) που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα. Από τα μεσάνυχτα οι τεχνίτες στους φούρνους που άναβαν με ξύλα ετοίμαζαν το προζύμι από μαγιά ψωμιού. Πριν ξημερώσει, τα κουλούρια ήταν έτοιμα και η μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού ήταν πειρασμός για κάθε περαστικό. Είναι ένα προϊόν νόστιμο και αγνό, μιας και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αλεύρι, αλάτι, νερό, σουσάμι και μαγιά.

Σήμερα θα τα φτιάξουμε με ταχίνι όπου η υψηλή διατροφική του αξία το καθιστά μια τροφή που μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιό μας, είναι γεμάτο με υγιεινά λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία…γιατί όχι λοιπόν μέσα και σε αυτά τα κουλουράκια..
Αφράτα και πεντανόστιμα με πανεύκολη διαδικασία θα γίνουν το αγαπήμενο σου σνακ για όλες τις ώρες!!!

Η συνταγή δική σου με αγάπη…

Κουλουράκια Θεσσαλονίκης με ταχίνι

Recipe by Έλενα ΧονδρογιάννηΚατηγορία: ΨωμιάΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια
Μερίδες

8

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος

1

hour 

40

λεπτά
Θερμίδες

kcal

Συστατικά

  • 460γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 180ml (χλιαρό) Νερό

  • 1 φακελάκι Μαγιά

  • 1 κουτ σούπας Ζάχαρη

  • 1 κουτ γλυκού Αλάτι

  • 1 κουτ σούπας Βούτυρο

  • 2 κουτ σούπας Ταχίνι

  • Για επικάλυψη
  • 280γρ Σουσάμι

  • 300ml Νερό

  • 100γρ Ζάχαρη

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη διαλύουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη σκεπάζουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά το ταχίνι και το βούτυρο. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
    Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια (ανάλογα πόσο λεπτά ή χοντρά τα θέλουμε). Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά. Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, και το κλείνουμε σε κουλούρι.
    Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.
  • Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαδωμένη λαμαρίνα αραιά, γιατί φουσκώνουν. Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, για 15 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.
    Καλή επιτυχία!!
About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »