20 April 2024

Η ιστορία της σοκολάτας

Η ιστορία της σοκολάτας

Εννιά στους δέκα τρελαίνονται για σοκολάτα . Ο δέκατος λέει ψέμματα…Έτσι ακριβώς… μια σοκολάτα πάντα είναι αγαπημένη και πάντα μένει στην μνήμη μας. Θυμάμαι τον παππού μου να παίζει στο καφενείο τράπουλα και να κερδίζει σοκολάτες, τις οποίες μας έφερνε και μας μοίραζε με χαρά και ήταν οι καλύτερες όλου του κόσμου αφού ήταν “κερδισμένες” από τον παππού. Πόσες αναμνήσεις αλήθεια σου έρχονται στο μυαλό? Μια σοκολάτα μιλάει…. μπορεί να πει σαγαπώ, συγνώμη, μπορεί να δώσει χαρά σε ένα μικρό παιδί αλλά και σε ένα μεγάλο. Επίσης μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση αφού διεγείρει το νου, χαρίζει ενέργεια, μειώνει την πίεση,μειώνει την κακή χοληστερίνη, έχει βιταμίνη Ε, φυτικές ουσίες και αντιοξειδωτική δράση ναι καλά ακούς και όλα αυτά μια σοκολάτα…Θέλεις μετά από όλα αυτά να μάθουμε μαζί λίγα λόγια για την ζωή της? Είμαι σίγουρη που θες….άντε φύγαμε και μην ξεχνάς ποτέ…Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια …-Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει…Εσύ φρόντιζε να αρπάζεις εκείνο που σε κάνει να την γεύεσαι όπως σου αξίζει!!!!

Βρες είδη διατροφής εδώ

Η καταγωγή της σοκολάτας είναι η Αμερική πριν 500 περίπου. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι η εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου 600μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Ο πρώτος Ευρωπαίος που ήρθε σε επαφή με το κακάο ήταν φυσικά ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο πρώτος που έφερε καρπούς στην Ευρώπη ήταν όμως ο Ερνάν Κορτές το 1528, δώρο από τον βασιλιά Μοντεζούμα πριν ο Ισπανός κατακτητής αφανίσει τον πολιτισμό των Αζτέκων. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528 ο Ερνάν Κορτές έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος “Choclatl”. Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά ,σιγά σε όλη την Ευρώπη.

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που προτείνει την χρήση της σοκολάτας σε στερεή μορφή, πρώτα σε παστίλιες και αργότερα (1830) σε μορφή πλάκας.

Στην Ολλανδία γίνεται πρώτα η απομάκρυνση του λίπους από την σοκολάτα και η παρασκευή σκόνης κακάου. ( Coenrado van Houten, 1828)

Στην Ελβετία θα γεννηθούν το 19ο αιώνα η σοκολάτα με φουντούκια. Η σοκολάτα γάλακτος (Henri Nestle), η κουβερτούρα και η σοκολάτα φοντάν. Εκεί ο Philip Suchard ανοίγει το πρώτο κατάστημα σοκολάτας στο Neuchatel.

Στην Γαλλία θα γίνουν γύρω στο 1800 οι πρώτες προσπάθειες για βιομηχανοποιημένη παραγωγή σοκολάτας κάνοντας την έτσι προσιτή και στον λαό. Εκεί θα δημιουργηθούν οι πραλίνες και τα σοκολατάκια.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων
με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια απο τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο απο τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο. Η συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με την βοήθεια λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό. Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν την ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών κελσίου, ο πολτός λιώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο. Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσετε το λεπτό άρωμα τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

Διάφορα είδη σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή πικρή)

Φτιάχνεται από βούτυρο – κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα

Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από την μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%

Σοκολάτα Γάλακτος

Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Γεμιστή σοκολάτα

Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί ( π.χ φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση όπως πραλίνα ( επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα, σταφίδες, διογκωμένο ρύζι και πολλά άλλα.

Λευκή Σοκολάτα

Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα όπωσ η βανίλια. Συνήθως η λευκή σοκολάτα δεν κατατάσσεται ως σοκολάτα,γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο.

Βιολογική Σοκολάτα

Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προιον ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »