26 April 2024

Η ιστορία πίσω από αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Η ιστορία πίσω από αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Τα Χριστούγεννα δεν είναι χρόνος ή εποχή…Είναι στάση ζωής και σκέψης. Για να απολαύσει κάποιος την ειρήνη και την καλή θέληση και να μπορέσει να είναι γεμάτος κατανόηση θα πρέπει να αποκτήσει το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Το οποίο δεν είναι άλλο από το να είμαστε όμορφοι άνθρωποι και να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι, στο να γίνετε ο κόσμος μας καλύτερος. Αλήθεια αν σου πω την λέξη Χριστούγεννα, τι είναι αυτό που θα σου έρθει στην σκέψη? Εμένα σίγουρα η μυρωδιά από τους φρεσκοψημένους κουραμπιέδες , τα μελομακάρονα με τα μπαχαρικά να πρωταγωνιστούν και να γεμίζουν το σπίτι με αρώματα και αναμνήσεις. Για πες μου, μπορείς να σκεφτείς Χριστούγεννα χωρίς γεύσεις και αρώματα? Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρα όχι , αφού έχουμε συνδέσει αυτή την εποχή του χρόνου με πολλές λιχουδιές. Λιχουδιές που όλοι αγαπάμε και είναι όμορφο όταν κάτι το αγαπάς να το γνωρίζεις και λίγο παραπάνω, έτσι λοιπόν μαζέψαμε μερικά από τα αγαπημένα μας γλυκά μαζί με τις ιστορίες τους και σου τα παρουσιάζουμε με αγάπη.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Μυρωδάτα και αγαπημένα, με τα μπαχαρικά μέσα να μυρίζει το σπίτι μας Χριστούγεννα , το μέλι στο εσωτερικό τους και το άφθονο καρύδι αρκούν για να απογειώσουν την γεύση τους. Η λέξη αποτελεί συνδυασμό των λέξεων μέλι και μακαρόνι και οι δυο λέξεις προέρχονται από την μακαρία, που δεν είναι τίποτε άλλο από το φαγητό (παλαιότερα ζυμαρικό) που το πρόσφεραν στις κηδείες για χάρη του Μακαρίτη. Στα νεότερα χρόνια, σε ένα αντίστοιχο γλυκό, βάλαμε μέσα το υπέροχο μέλι, ένα αγαπημένο υλικό και κάπως έτσι καταλήξαμε στο αγαπημένο μελομακάρονο. Καθιερώθηκε τελικά ως χριστουγεννιάτικο γλυκό και αυτό πιθανώς εξηγείται στο ότι περιέχει το μέλι. Το μέλι μας θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας. Ότι καλό δηλαδή προσδοκούμε να φέρει το νέο έτος.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρης. Είναι ένα από τα γλυκά που χαρακτηρίζουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού. Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya).  Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο
Στην ουσία το γλυκό αυτό είναι ένα δάνειο της Ανατολής από τις κουζίνες ζαχαροπλαστικής της Δύσης.
Η πιθανότερη εκδοχή της “άφιξης” του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη. Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε “χαρά” στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση με το λευκό των γλυκισμάτων να συμβολίζει τη γιορτή και την ευχή για ευδαιμονία.

ΔΙΠΛΕΣ

Οι μελένιες , τραγανές, δίπλες , κατάγονται από την Πελοπόννησο. Είναι ένα Ελληνικό γλυκό όπου το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Η Καλαμάτα και η Μάνη, έχουν μακρά παράδοση στις δίπλες. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Η παράδοση θέλει τις δίπλες, να είναι το γλυκό που σερβίρεται συνήθως σε γάμους αλλά σιγά –σιγά εξαπλώθηκαν ως έθιμο και έγιναν και το Ελληνικό γλυκό της πρωτοχρονιάς. Στη Σίφνο, στην Άνδρο, στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιά οι δίπλες είναι γνωστές ως «Αυγοκαλάμαρα». Υπάρχουν για να μας γλυκαίνουν, το παρελθόν, να συνοδεύουν το παρόν και να ευ-οιωνίζουν το μέλλον.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Η ιστορία της βασιλόπιτας είναι μια ιστορία που συνέβη πριν από 1500 χρόνια στην πόλη της Καισαρείας της Καππαδοκία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης στην Καππαδοκία και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Κάποια μέρα όμως ένας αχόρταγος στρατηγός μπήκε στην πόλη και απαίτησε να μαζευτούν όλα τα χρυσαφικά από τον κόσμο για να μην λεηλατήσει την πόλη.Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη την νύχτα προσευχόταν να σώσει ο θεός την πόλη.
Όταν ξημέρωσε ο στρατηγός μπήκε και περικύκλωσε την πόλη. Οι Χριστιανοί της πόλης αγαπούσαν πολύ τον Μέγα Βασίλειο και θέλοντας να τον βοηθήσουν μάζεψαν όλα τα χρυσαφικά τους και τα παρέδωσαν, όμως ο Μέγας Βασίλειος με τις προσευχές του κατάφερε και αφάνισε τον στρατηγό. Η παράδοση λέει ότι αφού σώθηκε η Καισαρεία ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στις οικογένειες που ανήκαν έτσι έπλασε μικρά ψωμάκια κ μέσα σε αυτά έκρυψε τους θησαυρούς κ τους μοίρασε! Έτσι η κάθε οικογένεια έβρισκε τα χρυσαφικά της και αυτό το μικρό ψωμάκι έφερνε χαρά κ ευλογία στους ανθρώπους! Από τότε φτιάχνουμε και εμείς βασιλόπιτα κ βάζουμε φλουρί μέσα!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Ο κορμός των Χριστουγέννων είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό. Αποτελείται από ένα παντεσπάνι, τυλιγμένο σε ρολό, γεμισμένο με κρεμά σοκολάτας, βανίλιας ή κάστανου, καλυμμένο με γκανάζ, επάνω στην οποία γίνονται σχεδία, ώστε να μοιάζει με κούτσουρο. Η ιστορία του κορμού χάνεται μέσα στον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από την κέλτικη γιορτή της φωτιάς, που λάβαινε χώρα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το κούτσουρο ήταν η προσφορά προς τον ήλιο, που ξαναγυρνούσε για να ζεστάνει και να φωτίσει την γη, αλλά και σύμβολο αναγέννησης.
Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το κούτσουρο που φύλαγαν για να κάψουν την νύχτα των Χριστουγέννων. Αυτό το κούτσουρο το έκοβαν από το πιο χοντρό μέρος του κορμού οπωροφόρου δέντρου, και το έβαζαν να κάψει στο τζάκι, για να ζεστάνει το Θείο Βρέφος. Έπρεπε δε να κρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά!

Gingerbread cake

Ε

Εδώ δεν σου έχουμε κάποια ιστορία να σου πούμε, είναι ένα υπέροχο κέικ με άφθονο τζίντζερ και πολλά μπαχαρικά που σίγουρα αν θα φτιάξεις θα σου χτίσει μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση.
Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη φανουρόπιτα, με αρώματα κάρδαμο και τζίντζερ, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελομακάρονο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό. Η καταγωγή του είναι από την Αμερική και απλά μας άρεσε και σου το παρουσιάζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτό το κέικ όλα μυρίζουν Χριστούγεννα.

About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »