Χαλβάς Φαρσάλων
Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς Φαρσάλων μου έρχονται στο μυαλό πανηγύρια, γιορτές και χαρές…ένα έδεσμα συνδεμένο με τη νηστεία και πραγματικά τόσο νόστιμο. Καταγωγή από τα αγαπημένα Φάρσαλα το προδίδει εξάλλου και το όνομα του, το πιο διάσημο τοπικό προϊόν την πόλης των Φαρσάλων και τόσο αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο θρυλικός χαλβάς λοιπόν, που τιμά τα Φάρσαλα και η φήμη του έχει απλωθεί εντός και εκτός Ελλάδας, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που χρόνια τώρα συνέδεσαν τη ζωή τους με τον φαρσαλινό χαλβά, αυτός έχει τουρκική προέλευση, ο χαλβάς έγινε γνωστός στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Τούρκων το 1393. Τα είδη του χαλβά στην αρχή ήταν τρία τον «πίριντς», τον «κόμματ» και τον «σαπουνέ». Ο «πίριντς» παρασκευάζονταν κυρίως με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» γινόταν σε κομματάκια σαν λουκούμια και ήταν λευκού χρώματος, σκληρός, αλλά νόστιμος.. Ο «σαπουνέ» χαλβάς με βούτυρο είναι γλύκισμα που δεν αλλοιώνεται και ήταν νόστιμος και καλύτερος από τους άλλους δύο. Επικρατέστερος όλων όμως ήταν ο «σαπουνέ», το σήμα κατατεθέν των Φαρσάλων, ενώ τελευταία ο χαλβάς περιτυλίχθηκε και με σοκολάτα….
Παρακάτω θα βρεις μια υπέροχη συνταγή από τη γιαγιά της καλύτερης μου φίλης…καταγωγή από τα όμορφα Τρίκαλα, εύκολη και αξίας ανεκτίμητης για μένα αφού μου την εμπιστεύτηκε με πολύ αγάπη και με τη σειρά μου στην παραδίδω διότι τα πάντα έχουν ουσία όταν τα μοιράζεσαι και τα αγάπας!!! Καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία!!!
Χαλβάς Φαρσάλων
Κατηγορία: ΓλυκάΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια10
μερίδες15
λεπτά–
kcalΣυστατικά
500γρ ψιλή Ζάχαρη
150γρ Ηλιέλαιο
200γρ Νισιστέ
420γρ Νερό
1 κουτ σούπας Κανέλα (Σκόνη)
1 Βανίλια
100γρ (ψίχα άσπρα) Αμύγδαλα
Οδηγίες
- Ψήνουμε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε το νισιστέ με το νερό σε ένα μπολάκι. Βράζουμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια σε μια βαθιά φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ξανθό σκούρο χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το μείγμα του νισιστέ μέσα στην καραμέλα. Ανακατεύουμε γρήγορα και προσεκτικά (επειδή το μείγμα θα πιτσιλάει).
Μέχρι να δέσει ο χαλβάς περίπου 5 λεπτά. - Όταν αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας , είναι έτοιμος. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το χαλβά σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Καίμε την επιφάνεια με ένα φλόγιστρο για να καραμελώσει ή τον βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτάκια στους 160 βαθμούς, τον αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου για μια ώρα.
Καλή επιτυχία!
2 Comments
Έγινε πολύ νόστιμο. Απλά η ζάχαρη ίσως θα έπρεπε να μπει σε δύο δόσεις γιατί δε λιώνει εύκολα και σβολιάζει. Επίσης στην εκτέλεση της συνταγής αναφέρετε ελαιόλαδο ενώ είναι ηλιέλαιο και δεν επισημαίνεται πότε μπαίνουν τα αμύγδαλα. Επιπλέον το ηλιέλαιο είναι αρκετό και χρειάζεται στο τέλος να αφαιρεθεί μια μικρή ποσότητα. Αυτά όλα με αγάπη και εκτίμηση !
Καλημέρα κυρία Βίκυ η ζάχαρη μπαίνει όλη μαζί αλλά σε φαρδιά κατσαρόλα, έχετε δίκιο δεν το εγραψα. Το λάδι είναι ηλιέλαιο απλά η συνταγή της γιαγιάς της φίλης μου έλεγε ελαιόλαδο το άλλαξα για πιο ελαφρύ απλά αφαιρέθηκα και στην εκτέλεση έγραψα ελαιόλαδο. Ακολούθησα κατά γράμμα τις ποσότητες που έδωσε η γιαγιά και δεν αφαίρεσα καθόλου ηλιέλαιο στο τέλος. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις ευγενικές σας παρατηρήσεις μας κάνετε καλύτερους και θέλουμε να μας γράφετε… Παρόλα αυτά χαιρόμαστε πολύ που σας άρεσε. Καλή σας μέρα!