Κέρκυρα θα πει….Πάσχα!!!
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις. Το νησί φοράει τα καλά του, η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα και όλοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν αυτό το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός. Στην Κέρκυρα το Πάσχα κάνει θόρυβο…δεν θα ξανά συναντήσεις πουθενά στον κόσμο τέτοιο Πάσχα. Τα έθιμα πολλά και κάθε χρόνο το νησί γεμίζει με πολλούς επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν αυτή την μοναδικά εμπειρία. Η συγκίνηση μεγάλη ακόμα και για όλους τους Κερκυραίους που το ζούμε κάθε χρόνο.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή των Βαϊων όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα. H Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630, σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, όχι πολλές, μόνο 18!!!!
Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα
Την Μεγάλη Παρασκευή το Λιστόν φοράει τα μωβ φαναράκια του και δηλώνει το πένθος, το νησί «βυθίζεται» στη θλίψη για τα ‘Αγια Πάθη που βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό, οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της Πόλης. Το βράδυ στις δέκα έχουμε την περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης και σίγουρα θα νιώσεις κατάνυξη και συγκίνηση ακούγοντας το adagio από την Παλαιά φιλαρμονική. Σε όλη τη διαδρομή είναι τοποθετημένα στις άκρες του δρόμου χιλιάδες αναμμένα κεριά δείχνοντας τον δρόμο. Οι τρείς παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν καθ`όλη την διαδρομή παίζοντας η κάθε μία συγκεκριμένο πάντα κομμάτι, η κόκκινη που είναι η “Παλαιά” Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η μπλέ δηλαδή η φιλαρμονική “Μάντζαρος” την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική “Καποδίστριας” την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα
Το μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα με τις φιλαρμονίκες πάντα παρούσες να παίζουν πένθιμες μελωδίες….Και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που στην κυριολεξία τα σπάμε….Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το Μεγάλο Σάββατο στις έντεκα το πρωί και όλοι οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες περιμένουν στα μπαλκόνια τους να πετάξουν στον δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια ή στάμνες, γεμάτα νερό, με μουσική υπόκρουση τις καμπάνες των Εκκλησιών που χτυπούν χαρμόσυνα. Οι φιλαρμονικές επιστρέφουν στους δρόμους, και συνεχίζουν να παίζουν, αλλά σε πιο χαρούμενο τόνο αυτή τη φορά (Γκρεκούς). Σε όποια γωνιά και να είσαι στο νησί θα ζήσεις αυτήν την μοναδική εμπειρία αφού Μεγάλο Σάββατο έντεκα το πρωί όλοι μας βγαίνουμε στα μπαλκόνια….
Το Άγιο Φως φτάνει λίγο μετά τις 10.00, στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» και το παραλαμβάνει ο Μητροπολίτης και κάτω από ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, ακολουθεί η πομπή του Αγίου Φωτός, στην πλατεία Λιστόν. Πλήθος κόσμου είναι μαζεμένο εκεί για να γιορτάσει την Ανάσταση δοξάζοντας τον Κύριο και τηρώντας τα έθιμα. Τα βεγγαλικά κάνουν την εμφάνιση τους και δημιουργούν μια μαγική εικόνα … θα ακούς από τα μεγάφωνα το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και θα νιώθεις κατάνυξη και δέος… Η Κέρκυρα είναι Κοσμοπολίτισσα και άκρως γοητευτική, έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί η “Αρχόντισσα του Ιονίου”, αποτελώντας ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.
1 Comment
Τι θα πει Πάσχα για μένα?
Πάσχει = θέλει ή ακόλαστος καί αισχρά ηδονή ηττάτε επομένως, Πάσχα = ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Τῇ δὲ μιᾷ τού τελευταίου Σαββάτου τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής,….. ‘Ανας* + τάσεως* ήμέρα και Λαμπρονθώμεν τή Πανηγύρει……καί αλλήλους περιπτυξώμεθα….!
Άνας = ο θεός. “Ζεύ Άνα Δωδωναίε” + Τάση = ροπή, φορά, Trend… έλξη, αγάπη προς τον θεό.
Δευραϊκή λέξη “πέσαχ” = Παραφθορά της λέξης Πέρασμα…
Οί Δευραίοι (δεύρω) από την ημέρα που πέρασαν την Ερυθρά, αντικατέστησαν τή γιορτή της ‘Ανασ-Τάσεως και γιορτάζουν το πέρασμα τους από την θάλασσα Πριν, Γιορτάζαμαι το ίδιο πράγμα…