28 March 2024

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Πως μπορεί μια μυρωδιά, μια γεύση ένα άρωμα φρεσκοψημένου καφέ να σε καθηλώσουν σε μια γωνία?

Να μην μπορείς να κάνεις κανένα βήμα παρά μόνο εκείνο που θα σε οδηγήσει στο κατώφλι του σπιτιού της γιαγιάς σου.

Η γιαγιά η Λένη λοιπόν η καλύτερη μαρμελαδού… και η καλύτερη στα γλυκά του κουταλιού. Το αγαπημένο της γλυκό του κουταλιού που έφτιαχνε συχνά ήταν το γλυκό κυδώνι,  αφού τα κυδώνια υπήρχαν άφθονα στον κήπο. Τα έκοβε με προσοχή μικρά κομματάκια, ετοίμαζε την κατσαρόλα της και οι μυρωδιές ξεχείλιζαν μέσα στο σπίτι…παρακάτω θα βρεις την συνταγή της γιαγιάς μου, όπως θυμάμαι που την έφτιαχνε…ψήσε ένα καφεδάκι ελληνικό μερακλίδικο και έλα μαζί μου!!!

Η συνταγή δική σου με αγάπη…#enjoy_the_moment

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Recipe by Έλενα ΧονδρογιάννηΚατηγορία: Γλυκά, Γλυκά του κουταλιούΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια
Μερίδες

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Θερμίδες

kcal

Συστατικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα Κυδώνια

  • 700γρ Ζάχαρη

  • 200ml Νερό

  • 1 κλωνάρι Αρμπαρόριζα

  • 1 Κανέλα ξυλάκι

  • 1/2 λεμόνι Χυμό λεμονιού


Οδηγίες

  • Καθαρίζουμε ένα, ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε τη φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε το νερό.
    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν.

  • Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το κυδώνι γλυκό του κουταλιού. Αν το κάνουμε κόκκινο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα βράσιμο, οπωσδήποτε μισοσκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά (θα συμπληρώσουμε κι άλλο νερό) και θα γίνει σκληρό. Αφού βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού, τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. (Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη για να αραιώσει και το βάζουμε να πάρει μία βράση.)
    Καλή επιτυχία!
About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »