19 March 2024

Βαρβάρα

Βαρβάρα

Η αγιά Βαρβάρα φτιάχνεται παραδοσιακά την παραμονή της γιορτής και ανήμερα μοιράζεται οπωσδήποτε σε 3 σπίτια που έχουν παιδιά για να τα έχει καλά.

Η συνταγή ωστόσο έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία, όπου εκεί το έφτιαχναν και για να έχουν καλή σοδειά και λεφτά όλο το χρόνο. «Οσα σέρνει το αλέτρι, πρέπει να μπουν μέσα στην κατσαρόλα για να γίνει η «βαρβάρα» και η οικογένεια να απολαμβάνει το «μπερεκιέτ» της σοδειάς», έλεγαν οι γιαγιάδες Μικρασιάτισσες. Αν είσαι από τη Βόρεια Ελλάδα η «βαρβάρα» σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια…ήταν καλό για την υγεία σου, σου ‘λεγαν μάνα και γιαγιά, κι εσύ άδειαζες το μπολ με μεγάλη ευχαρίστηση! Η «βαρβάρα» φτιάχνεται για να «γλυκαθεί» η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες έλεγε η γιαγιά.

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι γιατί έφτιαξα βαρβάρα τον Φλεβάρη και έχεις απόλυτο δίκιο… Όμως στο δικό μας το σπίτι αυτό το γλυκό δεν είχε ημερονηνία ποτέ… ο μπάμπας μου το έφτιαχνέ όλες τις εποχές και γέμιζε το σπίτι με αρώματα… Λάτρης της κουζίνας και εξαιρετικός ζαχαροπλάστης.. ο δικός μου Πέτρος που έστω και για λίγο τον έφερα κοντά μου μέσα απο τη γεύση…

Βαρβάρα

Recipe by Πέτρος ΜαούνατζηςΚατηγορία: ΓλυκάΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια
Μερίδες

8

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίαςλεπτά
Χρόνος μαγειρέματος

20

λεπτά
Θερμίδες

kcal

Συστατικά

  • 350γρ Σιτάρι

  • 1/2 φλιτζάνι Αλεύρι

  • 1/2 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη

  • 1 κουτ γλυκού Κανέλα (Σκόνη)

  • 1 φλιτζάνι Σταφίδες

  • 1/2 φλιτζάνι Καρύδια

  • Για σερβίρισμα
  • Κανέλα (Σκόνη)

  • μερικά Καρύδια


Οδηγίες

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε το σιτάρι, σε μπολ γεμάτο με νερό.Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο.Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και 1,5 λίτρο νερό.
    Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15′. Μην παραβράσετε το σιτάρι γιατί θα λιώσει. Επίσης, προσέξτε τη φωτιά για να μην εξατμιστεί το υγρό. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να είναι βρασμένος και ολόκληρος αλλά και αρκετό υγρό ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.Τότε, προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε.
    Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι.

  • Ελέγξτε την πυκνότητα του γλυκού προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι για πιο σταθερή σφιχτή κρέμα.Αφήνουμε τη Βαρβάρα να πάρει βράση και να αρχίσει ελαφρά να πήζει η κρέμα.
    Βράζουμε δηλ. για λίγα λεπτά. Όταν αφήνει παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη.Να θυμάστε ότι η βάρβαρα μπορεί να φαίνεται αραιή στην κατσαρόλα αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και σταθεροποιείται, Αφήνουμε λίγη ώρα στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός.
    Τότε ρίχνουμε μέσα όλους τους καρπούς κι απαλά ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε σε 8-10 μπολάκια.Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να σταθεροποιηθούν.
    Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς.

  • ΓΙΑ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΑΛΕΥΡΙΟΥ
    Tο βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει.
    Γι’ αυτό προσοχή.
About Author

Πέτρος Μαούνατζης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »