29 March 2024

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς καρότο|Χωρίς ζάχαρη

Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς σου έρχονται στο μυαλό πανηγύρια, γιορτές και χαρές…ένα έδεσμα συνδεμένο με τη νηστεία και πραγματικά τόσο νόστιμο.

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό, που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες παραλλαγές σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Mέσης Ανατολής. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Η ονομασία του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Υπάρχουν πολλών ειδών χαλβάδες, από τους γνωστότερους είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, ο χαλβάς μπορεί να θεωρηθεί γλυκό νηστίσιμο.

Σήμερα θα δεις έναν υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά που είναι γεμάτος με καρότο, με μπόλικο σιρόπι φυσικά χωρίς ζάχαρη για να μπορείς να τον απολαμβάνεις χωρίς τύψεις … φτιάξε έναν ελληνικό καφέ κ έλα να τον φτιάξουμε με τρεις κινήσεις και πολύ λόγια υλικά !

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς καρότο|Χωρίς ζάχαρη

Recipe by Έλενα ΧονδρογιάννηΚατηγορία: Χαλβάς
Μερίδες

15

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος

20

λεπτά
Θερμίδες

kcal

Συστατικά

  • 450γρ Σιμιγδάλι χοντρό

  • 350γρ Σπορέλαιο

  • 3 (τριμμένα) καρότα

  • 1 κουτ γλυκού Κανέλα

  • Για το σιρόπι
  • 300γρ Μέλι

  • 600ml Νερό

Οδηγίες

  • Βάζουμε τo μέλι με το νερό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το τριμμένο καρότο μέχρι να μαλακώσει και το προσθέτουμε μέσα στο σιρόπι βράζουμε για 10 λεπτά να μαλακώσει.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε το σιμιγδάλι με σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα.
    Αποσύρουμε από τη φωτιά να σταματήσει ο βρασμός καλά για μερικά λεπτά και με πολύ προσοχή με κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι με το τριμμένο καρότο μέσα στο μείγμα.
    Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το χαλβά στην εστία και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει ωσότου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε ταψί όσο είναι ακόμη ζεστός, τον πιέζουμε να μην έχει κενά και τον αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
    Αφού κρυώσει καλά ξεφορμάρουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελα !!!
    Καλή επιτυχία!

Συνταγή Video

About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »