0 0
Φακές Παραδοσιακές

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Συστατικά

Προσαρμογή μερίδων:
500γρ Φακές
1 μεγάλο Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
2 κομμένα καρότα
Αλάτι
Πιπέρι
1 1/2 λίτρο Ζωμό λαχανικών
2 Φύλλο δάφνης

Φακές Παραδοσιακές

Κουζίνα:
  • 60
  • 4 Μερίδες
  • Μέτρια

Συστατικά

Οδηγίες

Κοινοποιήσε

Οι φακές είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιέργησε ο άνθρωπος, σχεδόν συγχρόνως με το κριθάρι και το σιτάρι. Οι αρχαιολογικές αναφορές τοποθετούν χρονολογικά τη φακή στην παλαιολιθική και μεσολιθική εποχή, στην περιοχή της Συρίας και της Ιεριχούς της Παλαιστίνης. Αργότερα, εντοπίζεται και σε περιοχές της Μικράς Ασίας. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.  Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται όμως εύκολα από τον οργανισμό. Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται η κατανάλωση μιας πηγής βιταμίνης C μαζί με τις φακές, όπως σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, ή χυμός λεμονιού. Αντίθετα ο συνδυασμός της φακής  με πηγές ασβεστίου, όπως το τυρί, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Ένας θησαυρός στο πιάτο μας με απλά βήματα,πάμε μαζί να γεμίσουμε τον οργανισμό μας υγεία , χωρίς πολύ κόπο αλλά με μεγάλη νοστιμιά… όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά μου…με αγάπη!!!

Βήματα

1
Έτοιμο

Πλένω τις φακές και τις σουρώνω. Σοτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτω τα καρότα, τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο κομμένο κομματάκια, ανακατεύω για 4 λεπτά, ρίχνω τις φακές ,σοτάρω όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

2
Έτοιμο

Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά στη κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και αφήνω για 35 με 40 λεπτά (αναλογα την φακή) να βράσουν. Προσθέτω νερό αν χρειαστεί, αποσύρω από την φωτιά αφού χυλώσουν. Σερβίρω με ξύδι.... εγώ την αγαπώ χωρίς!!! Καλή επιτυχία!!!

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, την μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς την μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στην ζωή!!!Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

προηγούμενη
Καλαμάρι με ρύζι και λαχανικά
επόμενη
Σούπα Λαχανικών

-->

προηγούμενη
Καλαμάρι με ρύζι και λαχανικά
επόμενη
Σούπα Λαχανικών

Στείλε μας τη γνώμη σου

Translate »