28 March 2024

Λαγάνα με ελιές και πιπεριές φλωρίνης

Καθαρά Δευτέρα χωρίς αυτήν δε γίνεται, αφού συντροφεύει όλα τα νηστίσιμα της ημέρας, αλμυρά και γλυκά, αλλά η ιστορία της χάνεται στα αρχαία χρόνια. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.

Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα που είναι η μέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και το τραπέζι γεμίζει με νηστίσιμα….
Για φέτος σου έχω μια σούπερ ιδέα που σίγουρα θα λατρέψεις, θα φτιάξουμε μια υπέροχη λαγάνα γεμιστή με απίθανες ελιές και πιπεριές φλωρίνης….ιδανική για βουτιές μέσα σε ταραμά να λιώνει στο στόμα και να αναστατώνει τον ουρανίσκο σου…
πραγματικά τόσο νόστιμη που θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή και γιατί όχι όλο το χρόνο….

Λαγάνα με ελιές και πιπεριές φλωρίνης

Recipe by Έλενα ΧονδρογιάννηΚατηγορία: ΨωμιάΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια
Μερίδες

8

μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος

2

hours 
Θερμίδες

kcal

Συστατικά

  • 600γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι Μαγιά ξηρή

  • 350γρ (χλιαρό) Νερό

  • 2 κουτ σούπας Ελαιόλαδο

  • 1 κουτ γλυκού Ζάχαρη

  • 1 κουτ γλυκού Αλάτι

  • 1 μεγάλη (έτοιμη ψητή στο βαζάκι) Πιπεριά Φλωρίνης

  • 10 (χωρίς κουκούτσι) Ελιές

  • για πασπάλισμα Σουσάμι

Οδηγίες

  • Λιώνουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και δυο κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Στη συνέχεια κόβουμε κομματάκια την πιπεριά Φλωρίνης και τις ελιές.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι το ελαιόλαδο το αλάτι, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά τις ελιές και τα κομματάκια της πιπεριάς.
    Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική σφικτή ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.
    Καλύπτουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας και πλάθουμε μια μεγάλη λαγάνα ή δυο μικρές πιέζοντας με τα δάχτυλα μας έτσι ώστε να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Αφήνουμε άλλα 30 λεπτά, Λαδώνουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι κ ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.

Συνταγή Video

About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »