28 March 2024

Κέικ κάστανο με γλάσο λευκής σοκολάτας

Κέικ κάστανο με γλάσο λευκής σοκολάτας

Το Φθινόπωρο είναι εδώ και τα καλούδια του πραγματικά πολλά… Με τα πρώτα κρύα, κάνουν την εμφάνιση τους τα κάστανα, τα οποία αποτελούν έναν θρεπτικό και παράλληλα εύγευστο καρπό.Είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός με βιταμίνη C .

Η καστανιά λέγεται και «αρτόδενδρο». Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι «ρίζες» του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.

Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.

Λατρεμένος ξηρός καρπός για μένα….και πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες στο περπάτημα μου μέσα στην πόλη θα συνδυάσω ένα σακουλάκι ψητά κάστανα….γιατί στα πιο απλά πράγματα κρύβεται η ευτυχία….Παρακάτω θα βρεις ένα τέλειο κέικ με λευκό  γλάσο σοκολάτας και μπόλικα κάστανα…Φτιάξε τον αγαπημένο σου καφέ και έλα μαζί μου να σου δείξω πόσο εύκολα θα το γευτείς….

Η συνταγή δική σου με αγάπη…#enjoy_the_moment

Κέικ κάστανο με γλάσο λευκής σοκολάτας

Recipe by Έλενα ΧονδρογιάννηΚατηγορία: ΚέικΚουζίνα: ΕλληνικήΔυσκολία συνταγής: Μέτρια
Servings

servings
Prep time
Cooking time
Calories

kcal

Συστατικά

  • Για το κέικ
  • 400γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 220γρ Βούτυρο

  • 4 Αυγά

  • 1 Βανίλια

  • Για την γέμιση
  • 100γρ ψιλοκομμένα Κάστανα βρασμένα

  • 90γρ ψημένα (τριμμένα) Φουντούκια

  • Για επικάλυψη
  • 200γρ Σοκολάτα λευκή

  • 100ml Κρέμα Γάλακτος

Οδηγίες

  • Αρχικά καθαρίζουμε και βράζουμε τα κάστανα, τα ψιλοκόβουμε, ψήνουμε τα φουντούκια για 5 λεπτά και τα τρίβουμε με έναν ηλεκτρικό τρίφτη.
    Για το κέικ Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε τη βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι αφού το έχουμε κοσκινίσει, ανακατεύουμε καλά, τέλος ρίχνουμε τα κάστανα, τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε.
    Τοποθετούμε ένα τσέρκι 20 εκατ με μια λαδόκολλά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου.
  • Για το γλάσο βάζουμε σε ένα μπεν μαρί την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και τα λιώνουμε. Αφού ψηθεί το κέικ αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το γλάσο από πάνω.
    Καλή επιτυχία.
About Author

Έλενα Χονδρογιάννη

Eίμαι η Έλενα, αθεράπευτα ρομαντική, απεχθάνομαι την αδικία και βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων. Αγαπώ το καλό φαγητό, τη μουσική, τα ταξίδια στα βουνά και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την κουζίνα μου και χωρίς τη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι γεύσεις για μένα είναι αναμνήσεις …. δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνεις γεύση στη ζωή!!! Κάθε συνταγή μου είναι και μια γλυκιά ιστορία πασπαλισμένη με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου…. αγάπη και μεράκι! Θα με βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling που τόσο αγαπώ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »